top of page

EL CLÍTORIS: Protagonista de l'educació sexual


De què parlem? La masturbació és una pràctica que, encara ara, és tabú en moltes aules. Sovint es passa de puntetes quan toca parlar sobre sexualitat. Es tracta d’un “afer” íntim que queda entre les quatre parets de la casa de cadascú. Per altra banda però, som conscients que la masturbació forma part del procés de conèixer el nostre PROPI COS i de descobrir el PLAER i els seus límits. Així doncs, pretenem parlant-ne en veu baixa? Què és el que ens fa por? I per què quan ens atrevim a posar-ho sobre la taula la masturbació masculina n’és sempre la protagonista? Què passa amb la femenina? Tots aquests dubtes s’accentuen quan com a educadorxs, lxs joves ens fan arribar preguntes i preocupacions que giren al voltant d’aquesta realitat. És la nostra tasca doncs, acompanyar-les i fer-les protagonistes de la seva pròpia sexualitat, sobretot quan aquesta ha estat invisibilitzada, cosa que fa que naveguin en un mar de dubtes que esperen resoldre entre sentiments de VERGONYA, CULPABILITAT i POR.

Des de quina perspectiva ho encarem? Són molts els debats que s’han creat al voltant de la masturbació des de vessants culturals, científiques, ètiques i educatives entre d’altres. És per això que creiem important encarar-ho des d’una PERSPECTIVA DE GÈNERE que tingui en compte totes les anteriors i que desmonti una realitat en la qual les dones encara ara és imatge, símbol i OBJECTE DE DESIG, però al mateix temps s’invisibilitza


el seu PLAER i el seu propi DESIG. Ens trobem amb joves que no saben com gaudir de la seva sexualitat a partir d’un òrgan que moltxs d’ellxs no saben ni situar, i que no conceben com a important quan han estat educadxs en la idea que l’orgasme només s’aconsegueix a partir de la penetració. Parlar del CLÍTORIS posa sobre la taula la necessitat de desmontar un món androcèntric i binari (on s’oculten les identitats trans*) el PLAER sempre està proporcionat per un penis. Partint d’aquesta perspectiva, se’ns obren un ventall d’opcions i de maneres de treballar i parlar sobre la masturbació amb lxs joves.


I a partir d’aquí, què fem? Doncs indagar, descobrir, explorar i informar sobre el CLÍTORIS i les mil formes d’estimular-loi de gaudir-ne. Explicar que és una zona immensament sensible i que hi ha tantes maneres de masturbar-se com persones que es masturben. Animar-lxs a que EXPERIMENTIN i a que DESCOBREIXIN el plaer que el seu cos els hi pot oferir; això sí, al seu ritme i sense cap tipus de pressió ni expectatives. Nosaltres podem acompanyar-lxs en el procés de trencar barreresi tabús, en el curs de conèixer millor el seu cos i a ellxs mateixs; i evidentment, en donar-lxs-hi l’espai de CONFIANÇA per compartir-ho i que ho visquin amb tota la naturalitat possible. Finalment, també és important informar-lxs sobre els riscsque comporta no cuidar-nos o no fer revisions anuals per assegurar-nos que tot va bé i que podem continuar gaudint de la masturbació i de tot el que ens pot oferir.


I per saber-ne més? Aquí us deixem més informació sobre la masturbació femenina: https://pousta.com/guia-masturbacion-femenina/, i una guia sobre el clítoris i els seus secrets:


A més de passar-vos el post per joves que permet iniciar aquesta conversa i posar el tema sobre la taula (en cas de que no hi sigui ja). Que el gaudiu!! Llegir aquí!


Maria Sangés

Comunicadora i educadora amb perspectiva de gènere

Entrades destacades
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Entrades recents
Arxiu
Buscar por tags
Segueix-nos
  • Negro Facebook Icono
  • Negro del icono de Instagram
  • Negro del icono de YouTube
bottom of page