Intersexual, intersex, intersexy!

25/10/2019

Malgrat la feina que ja s’està fent en tallers sobre diversitats sexuals i de gèneres a les aules i en espais menys formals, ens queda clar que la I de les sigles LGTBI és la més ben amagada de totes elles, tot i que és una realitat molt més quotidiana del que ens pensem.

 

 

El concepte Intersex té a veure amb una persona que no encaixa amb la típica definició del què des de la medicina s’ha considerat com a mascle o com a femella. I en aquest món tan binari on has d’encaixar en una capsa molt concreta, això et porta a la invisibilització d’altres opcions que s’escapen de la norma. També suposa que, ni les professionals sanitàries ni la societat en general, coneguin aquestes realitats, que la informació i els estudis no siguin clars, que no se’n parli, etc. I per tant, el que ens queda i el que sabem, és que la intersexualitat comporta molta soledat i estigma.

 

 

A l’hora de trencar amb tabús, és important tenir clar a què ens referim quan parlem de persones intersexuals. I és que aquestes han de suportar mites basats en la desinformació i els prejudicis constants. La intersexualitat contempla moltes possibilitats, i es produeix quan hi ha una “discrepància” entre el sexe genètic, el de la gònada i el dels genitals. Aquestes variacions es poden trobar en els caràcters sexuals primaris o bé secundaris, en els genitals interns i/o externs, en els sistemes reproductors, en els nivells hormonals i en els cromosomes sexuals. Mireu si n’hi ha d’opcions! De la mateixa manera doncs, també hi ha molts tipus de cossos i de maneres de viure la intersexualitat. A partir d’aquí el que plantegem és una mirada centrada en qüestionar aquesta idea de “discrepància” que culturalment hem creat. No som els cossos els que hem d’encaixar en aquestes normes i regles. Ens hem de poder plantejar com acabar amb les marques i estereotips de gènere, que són una de les bases sobre les que es sustenten desigualtats i al mateix temps dificulten la vida de persones intersex i de tota la societat! Tenint en compte tot això, ja podem respondre a una de les preguntes que sorgeix més entre l’alumnat en els tallers: La intersexualitat parteix de característiques biològiques que no tenen res a veure amb la orientació sexual ni la identitat o expressió de gènere, és important tenir-ho present!

 

 

Són moltes les persones que no s’encabeixen en cap dels dos sexes establerts per un sistema patriarcal que ens encasella i ens limita en el què i en el com hem de ser. Totis aquellis que neixen amb característiques sexuals que no encaixen dins d’aquest binarisme s’exclouen, es “corregeixen” a nivell mèdic (com una necessitat imperiosa de “normalitzar”, sovint de manera quirúrgica) i/o són estigmatitzades. És feina de totis educar des de la diversitat i des de la lliure decisió sobre els nostres cossos, per tal de crear realitats i futurs més diversos que facin totes les vides visibles, vivibles i de qualitat. I per fer-ho, cal que comencem a escoltar-ne les persones protagonistes, a informar-nos, a aprendre’n i a parlar-ne!

 

 

Nosaltres us animem a que doneu un cop d’ull a la vivència d’una companya que forma part de l’exposició del projecte Reapropiant-nos:

 

“Soy una mujer intersexual. Ahora sé que no tengo ni un problema ni una enfermedad. Igual es este sistema misógino, patriarcal y binario el que está enfermo, el que no quiere abrir los ojos a la diversidad.”

 

 

Per si voleu seguir llegint, aquí us deixem el web del Reapropiant-nos!

  

 

I si en voleu saber més, des de l’Ajuntament de Barcelona s’ha realitzat un diagnòstic de les diferents realitats, posicionament i demandes de la població intersexual / amb DSD (diferències del desenvolupament sexual) a Barcelona.

Please reload

Entrades destacades

I'm busy working on my blog posts. Watch this space!

Please reload

Entrades recents

April 22, 2020

Please reload

Arxiu
Please reload

Buscar por tags
Please reload

Segueix-nos
  • Negro Facebook Icono
  • Negro del icono de Instagram
  • Negro del icono de YouTube
Enrutat't logo

Contacta'ns

info@enrutat.org

693 76 73 35

Segueix-nos la ruta,

Subscriu-te al butlletí!

  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon
  • Blanco Icono de YouTube

2018 Associació Enruta't - Barcelona  | Disseny gràfic ainhoavillanueva.com