top of page

DES D’ON ENCAREM LES ITS?De què parlem? Sembla que les infeccions de transmissió sexual (ITS) estan a l’ordre del dia! Llistats d’ITS, símptomes, conseqüències... Però un moment! Aquestes infeccions no són pas noves, no? Què passa doncs? De cop el sexe s’ha tornat una pràctica menys segura del que ens pensàvem? Resulta que és tan perillós i arriscat? Com ho reben els i les joves? I des d’on ho podem abordar? Sí, les ITS són una realitat, però la medicina ha avançat molt amb alguns tractaments, i és important informar-nos dels riscs i conseqüències; però també és interessant encarar-ho des d’altres perspectives com la cultural, la social, l’estructural, l’afectivosexual o la pedagògica entre d’altres.


Des de quina perspectiva ho encarem? Sent conscients que no podem abarcar-les totes, hem decidit enfocar-ho des d’una PERSPECTIVA DE GÈNERE que impregni totes i cadascuna d’aquestes visions. No oblidem que encara vivim en una SOCIETAT MASCLISTA on els nois estan educats en l’assumpció del risc i el lideratge, i les noies en la submissió, la passivitat. Què passa quan traslladem això a les relacions? Doncs que en aquelles entre noia i noi, encara és ell l’encarregat de DECIDIR a què es juga al llit i amb quins riscos. I les noies què hi pinten? Elles també DESITGEN I han de poder DECIDIR. Perquè, què passa en les relacions entre dues noies? Si han estat educades en la passivitat, cap portarà la iniciativa ni pensarà en la prevenció? I entre dos nois? No es protegiran perquè no és una cosa “masculina”? I si no s’identifiquen ni com a noi ni com a noia o flueixen entre aquestes categories? Són moltes les preguntes que se’ns plantegen i molts els dubtes en els que naveguen lxs joves.


I a partir d’aquí, què fem? Doncs educar des de la prevenció, la confiança, la comunicació isobretot lacura cap a ellxs mateixes. Tambe és molt important visibilitzar la diversitat sexual en tot moment, ja que el EL PLAER i la PREVENCIÓ no entenen d’orientacions sexuals ni d’identitats de gènere. És només així com tothom se sentirà interpel·lat i es farà protagonista de les seves relacions. I és des d’aquesta inclusió que podrem treballar qüestions clau com la propietat del cos, fent-les conscients que EL SEU COS ÉS SEU i que només ellxs saben com i fins on els agrada descobriri experimentar. No oblidem també que com a referents, és necessari que donem veu i suport a tots i cadascun dels punts de vista i actituds sobre la pròpia sexualitat que expressa l’alumnat. Cal que les apoderem a l’hora de desenvolupar la seva propia autonomia en el marc de les seves relacions d’interdependència i que al mateix temps les ajudem a adquirir competències per a la presa de decisions i la cura. A partir d’aquí, la nostra tasca s’hauria de basar en assegurar-nos que lxs joves tenen accés a tota la informació sobre les diferents perspectives des d’on emprendre tot el que suposen les ITS.


I per saber-ne més? Aquí us deixem més informació sobre tot el que envolta les ITS i altres temes que s’hi relacionen fàcilment, perquè hi doneu un cop d’ull i pugueu parlar-ne tranquil·lament i amb confiança amb ellxs:


Maria Sangés

Comunicadora i educadora amb perspectiva de gènere

Entrades destacades
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Entrades recents
Arxiu
Buscar por tags
Segueix-nos
  • Negro Facebook Icono
  • Negro del icono de Instagram
  • Negro del icono de YouTube
bottom of page