top of page

DEGRASSI NEXT CLASS Una proposta pedagògica per treballar consentiment


Degrassi next class personatges

De què parlem? Degrassi: Next Class és una sèrie juvenil que enganxa (a joves i a no tant joves... ) abordant temes interessants de manera propera i crítica. Per exemple organitzen una assemblea feminista on la líder és una noia musulmana, s’analitza profundament un cas de racisme i mostren diversitat d’orientacions sexuals i d’identitats de gènere, entre moltes altres qüestions d’actualitat. En aquesta entrada ens centrarem en el CONSENTIMENT a les relacions sexuals, a partir d’una situació que passa entre una parella: la Maya i el Zig.


Des de quina perspectiva ho encarem? Sens dubte, des d’una perspectiva feminista i de diversitat sexuals i de gèneres.

I és que els estereotips de gènere estan a la base de moltes situacions on no hi ha consentiment i a la base de la majoria d’agressions sexuals.


Estereotips com que els nois sempre han de mostrar iniciativa, interès pel sexe i que són uns “cracks” en el tema. Forma part de la masculinitat hegemònica i es dóna molta pressió de grup per demostrar que els nois la compleixen.


Mentres tant a les noies se’ls dóna missatges contradictoris: per un costat no mostrar interès sexual ni iniciativa, però alhora mostrar-te oberta si no vols que et diguin “estreta”. Tampoc demostrar què i com t’agrada, per no ferir l’orgull de l’altra persona, especialment si aquesta altra és un noi. Existeix el mite tan perniciós que quan les noies diuen que no, en veritat volen dir que sí, només cal insistir. Així, a les noies se’ls atorga la responsabilitat de contenir als nois, a la vegada que no se’ls ensenya a posar límits, ja que són educades en complaure i tenir cura de les altres persones, abans que de si mateixes.


En definitiva, a les relacions entre noia i noi, encara és ell l’encarregat de DECIDIR a què es juga al llit i això, d’entrada, ja suposa un desequilibri de poder i una falta de protagonisme de les noies envers la pròpia sexualitat. Som conscients que això implica un canvi estructural, però mentre hi treballem hi ha un missatge que podem deixar molt clar: #NoÉsNo i #NomésSíÉsSí.


Alguns d’aquests rols i estereotips també afecten a persones homosexuals i bisexuals i a persones amb identitats de gènere no normatives. Sobretot influeixen els següentsmites al voltant de la sexualitat, que afecten a tothom:

 1. Això crea una jerarquia entre pràctiques sexuals i poc espai a la imaginació en general i a l’orgasme femení en particular.

 2. Hi ha una única manera de tenir sexe, per tant, trobem persones “bones al llit” i altres que no. Això és tan absurd com ho podrien ser uns jocs olímpics sexuals, cada persona té un gust propi, que canvia al llarg de la vida i en relació a les persones amb qui té sexe.

 3. La comunicació durant el sexe “talla el rotllo”. Cal donar valor i buscar de quines maneres ens sentim més còmodes parlant de sexe (pot ser abans, després, amb metàfores, fent-ho part del joc...) per assegurar-nos que transmetem i escoltem què vol cada persona en cada moment i per tant garantim el consentiment!

 4. Si un cop s’ha accedit a fer quelcom, sempre voldrà i no es podrà dir que no. Cal emfatitzar que SEMPRE estem a temps de dir que NO volem fer quelcom. No importa si al principi volíem, si estem amb més o menys roba, si ho hem dit nosaltres i després hem canviat d’opinió... #NoÉsNo: “prefereixo deixar-ho aquí”, “ha estat perfecte així i ara vull marxar”... #ImaginacióPower!

 5. Si no vol sexe amb mi és que no m’estima. Sovint s’associa el sexe com a indicador d’amor o de “bona salut” de la relació, però la realitat és més complexa i subjectiva. La libido i el sexe estan travessats per mil factors i la freqüència, forma i sentit del sexe és personal i intransferible. A més, hi ha persones que no senten desig sexual (persones asexuals) però sí atracció romàntica i gaudeixen d’altres formes d’intimitat.

I a partir d’aquí, què fem? Usarem el capítol 3 de la 1a temporada. Podem visionar tot el capítol per conèixer l’institut i les relacions entre el grup de joves. Però hem seleccionat 4 escenes en què es presenta una situació d’intimitat entre un noi i una noia. Veurem on no es dóna consentiment i ella l’atura i els moments successius en què se’n parla i com evoluciona tenint en compte el consentiment.

 1. Dels minuts: 8:50 a 10:19 situació subtil de falta de consentiment entre un noi i una noia.

 2. Dels minuts: 11:20 a 12:28 quan es posa de manifest què és el consentiment, entre companys i companyes.

 3. Dels minuts: 17:33 a 18:45 el noi i la noia en parlen de manera assertiva

 4. Dels minuts: 21:02 al final 23:00 la situació aquest cop amb consentiment.


Es pot complementar amb un vídeo divertit i molt gràfic per entendre què és i com funciona el consentiment, usant com a metàfora el te: https://www.youtube.com/watch?v=NXfcbrET9LA&t=10s


I per saber-ne més? Guia “La palabra más sexy es consentimiento” http://consentzine.com/assets/consentimiento_zine.pdfMar Quintana Pascual

Educadora afectiva sexual feminista

Entrades destacades
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Entrades recents
Arxiu
Buscar por tags
Segueix-nos
 • Negro Facebook Icono
 • Negro del icono de Instagram
 • Negro del icono de YouTube
bottom of page