top of page

Famílies que volen educar per una sexualitat plaentEstan tots plens. Els tallers sobre Com educar des de casa en temes d’afectivitat i sexualitat s’omplen. S’omplen de ganes de buscar (noves) maneres d’enfocar les converses, de transmetre valors i informació a les seves filles i fills.


Comparteixen que venen d’una generació on no es parlava de sexe, on hi havia desinformació, no sabies com et quedaves embarassada, quan et venia la regla se’t deia que ja eres una dona i et transmetien por en la mateixa dosi que desconeixement,... Venint d’aquí hi ha moltes ganes que les coses siguin diferents, que la sexualitat no sigui un tabú. En els tallers les mares expressen que és important que se’n pugui parlar de manera natural (amb els límits que cada família decideixi), que visquin una sexualitat amb més informació i de manera més responsable.


Quan pregunto què vol dir “amb més informació i més responsable” la resposta que tendeix a sortir és la por a que la sexualitat impliqui Infeccions de Transmissió Sexual i Embarassos no desitjats (ITS i END). Per tant, volen que els seus fills i filles sàpiguin que l’ús del preservatiu és una manera de protegir-se davant d’això.


Aturem-nos aquí un moment! Si creiem que el punt clau, quan parlem de sexualitat a casa, és parlar de preservatius, és important que ens aturem un moment a reflexionar! La mala notícia és que aquesta mirada prové d’una visió limitada de la sexualitat. La bona notícia és que la podem anar ampliant! Al llarg dels propers posts ho anirem treballant :)


Sovint ens preguntem quan és el moment per començar l’educació sexual? Però potser hi ha una pregunta que ens pot donar una nova mirada i nous recursos: Quan no estem educant en matèria de sexualitat i afectivitat? I és que sempre estem transmetent valors, idees i visions sobre els vincles, les maneres de relacionar-nos i la sexualitat! Des de comentar (o no) anuncis de la tele, quan expressem com ens sentim amb el nostre cos, quan donem per suposat que a la nostra filla li agradaran els nois... És a dir, l’educació sexual està present en el nostre dia a dia. Té a veure amb l’educació per a la vida i per tant, amb l’autoestima, l’autoimatge, amb l’habilitat per prendre decisions, per conèixer el propi cos, entendre i saber posar límits, per sentir pertinença i un llarg etcètera.


Així doncs, no és possible deixar l’educació sexual per una única conversa o per quan comencem a tenir parella. L’educació sexual ja ha començat, no és només a partir d’un moment o després d’una pràctica concreta. Escrit això, segur que hi ha moltes coses que ja estem fent al respecte. Dóna't un moment per pensar-hi!


  • Si creus que la sexualitat és un tema important, com transmets als teus fills i/o filles que poden comptar amb tu si ho necessiten?

  • Què creus que estàs aportant de diferent a les teves filles i fills que tu, per context, potser no vas rebre?

  • Creus que els missatges que dones són diferents en funció de si tens un fill o una filla? A què es deu? I a què creus que contribueix?

  • En el cas d’educar en parella, quina comunicació teniu al respecte?


Laura Poch Riquer

Coach i educadora sexual


Entrades destacades
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Entrades recents
Arxiu
Buscar por tags
Segueix-nos
  • Negro Facebook Icono
  • Negro del icono de Instagram
  • Negro del icono de YouTube
bottom of page